Vrijwilligersfeest

9 maart 2024

We kunnen terugkijken op een mooie viering met monseigneur Hendriks als hoofdcelebrant op 9 maart jl. Na deze speciale viering voor de vrijwilligers van onze parochie volgde het avondfeest waarin Leo Feijen ons vertelde over ‘Het Wonder van Maartensdijk’. Met zijn enthousiaste presentatie wist hij ons te inspireren om zijn 10 tips die aan het succes van de groei van de parochie van Maartensdijk ten grondslag liggen in de praktijk te gaan brengen. Deze luidden: 

  1. Gastvrijheid en vriendschap gaan vooraf aan evangelie verkondiging. Verwelkom de parochianen en de nieuwkomers bij de entree voor aanvang van de viering. 
  2. Missionair zijn en leerlingen van Christus maken doe je door uit te nodigen: ‘kom jij ook zondag naar de kerk?’ ‘We hebben een speciale viering’ etc. Probeer te appelleren aan het gevoel: ‘wil je bij ons horen?’
  3. Benut scharniermomenten als een uitvaart. Geef de achterblijvers persoonlijke aandacht zodat ze kunnen voelen dat ze er niet alleen voor staan. Nodig ze actief uit in de kerk.
  4. Communicatie: stuur alle parochianen iedere week een nieuwsbrief, juist in deze tijd waarin mensen nergens meer bij horen. Je deelt in iets dat groter is dan jezelf. Zorg voor persoonlijke noten zoals familieberichten.
  5. Kom door de week bij elkaar in huiskringen om samen te bidden. De kerk als gemeenschap van kleine gemeenschappen. Bidden voor de parochie en voor elkaar, voor de vrede etc.
  6. Zet hierbij informele leiders in die kringen die weten te verbinden. 
  7. Wees zichtbaar in je eigen buurt, bijvoorbeeld meetafelen in de kerk voor buurtgenoten. Of een doordeweeks koffie-uurtje en mensen een luisterend oor bieden.
  8. Denk meer in evenementen. Organiseer speciale vieringen, zoals Taizé of Evensong en acties rond specifieke feestdagen (bijv. met kindje Jezus naar de kerststal).
    Ga op reis met de parochie: bedevaart dichtbij of verder weg. 
  9. Doe speciale dingen voor ouderen: iedere maand op woensdagochtend ouderenviering. Zorg dat je twee tot drie keer per jaar met jonge mensen van je kerk contact hebt. Organiseer speciale vieringen voor jongeren of vorm met hen een projectkoor.
  10. Dit alles lukt alleen maar als je jezelf laat raken door Christus: stilte, wachten, tijd maken, je ego kleiner maken, buigen en Christus naar je toe laten komen. Je hart openen voor Christus die je eenzaamheid draagt: samen met die Ene. Eén met allen!


Het was een mooie aanvulling en aanmoediging om verder te gaan op de weg die we vanaf oktober vorig jaar al zijn ingeslagen met het plan ‘Maria en Vitus in Beeld’. 

Andere berichten