Een feestelijk jubileumconcert

1 juni 2024

Op zaterdag 1 juni 2024, gaf Lidia Książkiewicz, titulair organist van de kathedraal Notre-Dame in Laon Frankrijk een jubileumconcert in het kader van het 100-jarige jubileum van de Mariakerk. Op het programma stonden: ‘Concerto en sol-majeur’ van Bach, ‘March’ van Clarke, ‘Ausencias’ van Piazzola en tenslotte ‘Symphonie nr. 5’ van Widor. De ongeveer 70 enthousiaste orgelliefhebbers applaudisseren veelvuldig en Lidia kreeg aan het eind zelfs een staand ovatie. 

Er waren lovende reacties van de enthousiaste bezoekers en orgelliefhebbers zoals als van Ron Mikkenie: “Widor is niet de makkelijkste muziek om te spelen op dit Duits Romantische orgel van de firma Steinmeyer. Je zou liever een echte Franse Cavaillé-Coll orgel willen hebben. Widor schrijft namelijk registers voor die het Steinmeyer orgel niet heeft. De muziek van Widor, loeide en brulde maar was ook intiem. Het orgel, met slechts 21 registers, een zwelkast en wat speelhulpen. Widor zou zeggen dat de muziek is geschreven voor een heel groot orgel in een kathedraal. Wat staat hier nou, een Steinmeyer of een gigantisch kathedraal orgel?

Op het beeldscherm werden live-beelden van Lidia geprojecteerd die anders uit zicht zijn voor het publiek. “Ik houd eigenlijk niet van orgel maar de organist heeft zo’n lichte touch. Continu was ik geboeid, kijkend naar de voeten en de handen. Het was voor mij een feestje!” zei een bezoeker. 

Lidia Książkiewicz sprak na afloop: “I am very inspired by this organ because each time I find new colors that this organ can produce and which I would like the public to hear. So, I am always happy with this organ”.

Dank aan gastvrouw Lydia Elders, gastvrouw van de Mariakerk en alle vrijwilligers voor de fantastische samenwerking. Dank aan het kerkbestuur en het locatieteam voor de beschikbaarstelling van het orgel zodat alle orgelconcerten door kunnen gaan.

Lillian Mulder

Andere berichten